Candida är en av de mest skadliga orsakerna till dagens hälsoproblem.

Immunförsvaret och tarmfloran är i dag till stor del rubbad av tillsatser i maten, felaktiga kostvanor och levnadsvanor samt onödig och överdriven användning av läkemedel med oöverskådliga biverkningar.

Optimal magtarmkanal funktion är avgörande för upptaget av näringsämnen, eliminering av avfall och korrekt immunförsvar. Många hälso-och sjukvårds utövare anser att en hälsosam balans av tarmfloran, de mikroorganismer som normalt lever i tarmkanalen – är en nyckelfaktor för den allmänna hälsan .

Många situationer kan bidra till en obalans i den mikrobiella floran i tarmkanalen, inklusive en ohälsosam kost, otillräcklig matsmältningsenzymer, p-piller, och användningen av olika receptbelagda och receptfria mediciner.

Ökad erkännande ges också beträffande kvinnors hälsa och förhållandet mellan tarmfloran och vaginalflora, alltså en hälsosam balans av tarmfloran har motsvarande nytta för vaginalfloran.

Candida trivs när magen är sur, när vi har fått en störd tarmflora p.g.a intag av antibiotika, när vi har brist på matsmältningsenzymer (eftersom de hjälper till att bryta ner t.ex socker ordentligt) så att jäsningsprocessen sker normalt och inte blir överdriven med för mycket gaser. Det är också vanligt att candida-drabbade har brist på saltsyra i magsäcken och då trivs candida bättre.

Tillhör man denna utsatta grupp människor så får man helt enkelt avgifta sig med jämna mellanrum och försöka ändra på kostvanorna och byta ut vissa ”vita” favoriter såsom raffinerat socker, vetemjöl, vitt ris, pasta (fullkornsprodukter ska gå bra, men vissa människor får utesluta all gluten också.)

Man bör också undvika: jäst, frukt (både färsk och torkad), svamp, alkohol och potatis. (färsk kan gå bra, men inte gammal, som innehåller för mycket stärkelse.) Mjölkprodukter med laktos ska också uteslutas under denna tid, men man kan äta lite av syrade produkter som keso.

Vissa kan äta pumpernickel som är ett fullkornsbröd av råg utan jäst och socker. Byt ut pastan, riset och potatisen mot quinoa, som är en ört.

Så, vad kan man tillföra för svamphämmande produkter?

Här är några bra tips på produkter som kan ha svamphämmande egenskaper: 

Efter avgiftningen är det extremt viktigt att bygga upp en ny tarmflora med mjölksyrabakterier med hjälp av t.ex: Securil – Prebiotika och probiotika, Probiozym, Bio-Acidophilus Forte,Lacticol, Probion.

För att de nya bra bakterierna ska vilja stanna kvar, behövs s.k. FOS (fruktooligosackarider) som gynnar tillväxten av dessa bakterier. FOS finns i: Psylliumfrön, jordärtskockepulver, hel havre, lök, mjölksyrade grönsaker, kål m.m.

Matsmältningsenzymer och saltsyretilskott hittar du i menyn under mage/tarm.

Man ska också sträva efter att försöka göra magen basisk, så därför är det en god idé att kalka sig då och då. Vi säljer ph-kalk för detta ändamål.

Följande örter och kost är att rekommendera vid behandling av Candida:

  • Tranbär – bakteriedödande
  • Vitamin B8 (Biotin) – motverkar svamptillväxt
  • Grapfruktkärneextrakt – svamp- och bakteriedödande
  • Aloe vera – parasitdödande, läkande, antiinflammatoriskt
  • Enbär – bakteriedödande
  • Olivolja – svampdödande, parasitdödare
  • Mjölkört – bra mot Candida
  • Gurkmeja – antiinflammatorisk, parasitdödande
  • Vitlök – bakterie- och svampdödande, bra för immunförsvaret, blodrenande, full med svavel och selen
  • Kryddnejlika – dödar parasitägg
  • Kokosnötolja – svamp- och virusdödande
  • Pau dárco – té som är svamdödande, bra för immunförsvaret
  • Malört – parasitdödande
  • Renfana – parasitdödande, bra mot springmask
  • Pumpakärnor – parasitdödande
  • Timjan – parasitdödande
  • Valnötter/valnötsolja- parasitdödare
  • Granatäpple – bakteriedödande
  • Papaya – bakteriedödande

Tillskott av selen är bra för att tillverka vita blodkroppar som i sin tur kan ta död på candida.

Lycka till!